“Eu sigur am sa reusesc”

“Eu sigur am sa reusesc”

Imaginati-va o camera frumos decorata cu desene pe pereti, ca intr-un basm cu Alba ca Zapada si cei sapte pitici. Numai ca in acea grupa de gradinita stateau cuminti si plini de entuziasm 20 de “pitici” nerabdatori sa participe la un joc experimental. In acea zi se anuntase un musafir ce le propusese un joc ciudat dar distractiv in acelasi timp.

Vizitatorul, un cercetator in domeniul dezvoltarii copilului a asezat pe catedra o bila metalica lucioasa pe o platforma atasata de un turn. “Seamana cu un lift mic” a spus musafirul. “Fiecare dintre voi trebuie sa ridice platforma pana in varful turnului fara sa lasati biluta sa cada”.

Desi rand pe rand copiii au incercat sa ridice platforma, biluta se incapatana sa cada de fiecare data si iar si iar… Dupa 5 incercari nereusite ale unui singur copil, musafirul intreba:
“Esti sigur ca vei reusi sa faci asta?. O, da!” raspunse entuziasmat copilul in timp ce ridica bila cazuta pe covor.

La fel ca primul copil au reactionat si restul copiilor din grupa sa ce au participat la acest joc de auto-motivare. Desi fiecare copil a incercat in mod repetat sa ridice bila, dar fara sa reuseasca, fiecare a afirmat ca pana la urma va reusi.
In mod firesc, copiii de varsta mica au incredere in sine, chiar si atunci cand nu au nici o sansa de reusita si cand esueaza in mod repetat. Dupa cum noteaza Deborah Sipek, care a inventat joculetul experimental cu turnuletul, “pana la varsta de 6-7 ani copiii se asteapta sa aiba succes, in ciuda faptului ca nu s-au descurcat prea bine cand au mai incercat”.

Calitatile pe care le-au demonstrat copiii – perseverenta, optimism, automotivare si entuziasm prietenesc – fac parte din ceea ce a ajuns sa fie cunoscut drept inteligenta emotionala. Aceasta (sau EQ) nu are nici o legatura cu gradul de istetime pe care l-ar putea avea un copil, ci mai degraba la ceea ce am numit odata trasaturi de personalitate sau, mai simplu, „caracter”. Studiile actuale au descoperit ca aceste abilitati sociale si emotionale pot influenta obtinerea succesului in viata intr-o masura mai mare decat capacitatea intelectuala. Cu alte cuvinte, un EQ ridicat poate fi mai important pentru succes decat un IQ ridicat asa cum este el masurat de un test standardizat de inteligenta cognitiva verbala si non-verbala.

Tu, parinte, ramai alaturi de noi sa parcurgem pas cu pas o aventura spre succesul copilului tau pe calea inteligentei emotionale.

ShareFacebook0Twitter0Google+0LinkedIn0Pinterest0Email

Comentarii

comentarii

 • Parteneri

 • Date de Contact

  Profesorii de Fericire

  Telefon: 0734 316 768
  0731 865 939
  E-Mail: contact@juniormaster.ro
  Adresa: Bd. Tineretului, Nr. 8-10, Sector 4, Bucuresti, Cod: 040353